Oficjalny portal: Zespół Placówek Oświatowych

Szkolne Koło Wolontariatu

Powiększ tekst Zmniejsz tekst powrót Drukuj

Czerwcowych kiermaszów ciąg dalszy

20 czerwiec 2024
Mimo iż koniec roku zbliża się wielkimi krokami, nasze SKW nie zwalnia tempa. Wolontariuszki z klasy 7. i 5. zorganizowały kolejne smaczne kiermasze. Wiktoria i Oliwia Knapik postawiły na makaroniki własnej roboty, a piątoklasistka Magda Górowska na niezawodny popcorn.
Zainteresowanym zdradzamy przepis na makaroniki:
SKŁADNIKI
120 g migdałów zmielonych (bez skórki) lub mąki migdałowej
200g cukru pudru 3 szt. białka
50 g cukru drobnego
1 opak. barwnika spożywczego Dr. Oetkera
KREM
250ml śmietanki 30% tł. schłodzonej
1 opak. kremu do tortów i ciast o smaku waniliowym, Dr Oetkera
Sposób przygotowania
Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Mąkę migdałową (lub zmielone migdały) wymieszaj bardzo dokładnie z cukrem pudrem. Białka umieść w misie i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Gdy piana zacznie nabierać sztywności, ciągle ubijając, dodawaj stopniowo barwnik spożywczy do uzyskania pożądanego koloru. Do ubitej masy dodawaj w dwóch turach mąkę migdałową z cukrem pudrem, delikatnie i dokładnie mieszając szpatułką, aż do osiągnięcia konsystencji bardzo gęstej śmietany. Masa nie może być za gęsta ani zbyt rzadka (rozlewająca). Gotową masę przełóż do woreczka i wyciskaj na papierze porcje o średnicy ok 2,5 cm. Następnie pozostaw je w temperaturze pokojowej do wysuszenia, na ok. 30- 60 min. (w zależności od wilgotności powietrza w pomieszczeniu), aż ich powierzchnia będzie sucha i nie przyklei się do palca, gdy jej dotkniesz.
Pieczenie
Wysuszone makaroniki wstaw do piekarnika. Czas pieczenia: ok 8 - 12 min. Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 st. C. Ciasteczka muszą być upieczone, ale nie mogą się zarumienić z wierzchu. Upieczone makaroniki wyjmij z piekarnika i pozostaw na ok. 10 min. na blasze, a następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Krem Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów waniliowy i ubijaj całość mikserem przez chwilę na niskich obrotach, a potem przez ok. 3 minuty na najwyższych, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem przełóż do woreczka, wyciskaj na płaską stronę ciasteczka i przykryj drugim. Czas pracy: 40 min Czas pieczenia: 8 min.
Dziękuję wolontariuszkom za pracowitość i szlachetne serce! Uzyskany dochód przeznaczamy na wsparcie poszkodowanych ze Strefy Gazy (teren wojny pomiędzy Izraelem a mieszkańcami tego przygranicznego terytorium) oraz na zakup materiałów opatrunkowych, akcja „Opatrunek na ratunek”.

Autor: opiekun SKW - Małgorzata Olesiak


Rejestr zmian podstrony
Informację wprowadził(a): Renata Druszcz (2024-06-20 21:32:07)
Liczba odwiedzin: 14240
Do góry



Banery dolne

Galeria zdjęć

Stopka

Zamknij