Menu BIP
Szkolne Koło Wolontariatu
- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- O nas
- Szkolne Koło Wolontariatu
Czerwcowych kiermaszów ciąg dalszy
20 czerwiec 2024
Mimo iż koniec roku zbliża się wielkimi krokami, nasze SKW nie zwalnia tempa. Wolontariuszki z klasy 7. i 5. zorganizowały kolejne smaczne kiermasze.
Wiktoria i Oliwia Knapik postawiły na makaroniki własnej roboty,
a piątoklasistka Magda Górowska na niezawodny popcorn.
Zainteresowanym zdradzamy przepis na makaroniki:
SKŁADNIKI
120 g migdałów zmielonych (bez skórki) lub mąki migdałowej
200g cukru pudru 3 szt. białka
50 g cukru drobnego
1 opak. barwnika spożywczego Dr. Oetkera
KREM
250ml śmietanki 30% tł. schłodzonej
1 opak. kremu do tortów i ciast o smaku waniliowym, Dr Oetkera
Sposób przygotowania
Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Mąkę migdałową (lub zmielone migdały) wymieszaj bardzo dokładnie z cukrem pudrem. Białka umieść w misie i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Gdy piana zacznie nabierać sztywności, ciągle ubijając, dodawaj stopniowo barwnik spożywczy do uzyskania pożądanego koloru. Do ubitej masy dodawaj w dwóch turach mąkę migdałową z cukrem pudrem, delikatnie i dokładnie mieszając szpatułką, aż do osiągnięcia konsystencji bardzo gęstej śmietany. Masa nie może być za gęsta ani zbyt rzadka (rozlewająca). Gotową masę przełóż do woreczka i wyciskaj na papierze porcje o średnicy ok 2,5 cm. Następnie pozostaw je w temperaturze pokojowej do wysuszenia, na ok. 30- 60 min. (w zależności od wilgotności powietrza w pomieszczeniu), aż ich powierzchnia będzie sucha i nie przyklei się do palca, gdy jej dotkniesz.
Pieczenie
Wysuszone makaroniki wstaw do piekarnika. Czas pieczenia: ok 8 - 12 min. Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 st. C. Ciasteczka muszą być upieczone, ale nie mogą się zarumienić z wierzchu. Upieczone makaroniki wyjmij z piekarnika i pozostaw na ok. 10 min. na blasze, a następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Krem Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów waniliowy i ubijaj całość mikserem przez chwilę na niskich obrotach, a potem przez ok. 3 minuty na najwyższych, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem przełóż do woreczka, wyciskaj na płaską stronę ciasteczka i przykryj drugim. Czas pracy: 40 min Czas pieczenia: 8 min.
Dziękuję wolontariuszkom za pracowitość i szlachetne serce! Uzyskany dochód przeznaczamy na wsparcie poszkodowanych ze Strefy Gazy (teren wojny pomiędzy Izraelem a mieszkańcami tego przygranicznego terytorium) oraz na zakup materiałów opatrunkowych, akcja „Opatrunek na ratunek”.
Autor: opiekun SKW - Małgorzata Olesiak
SKŁADNIKI
120 g migdałów zmielonych (bez skórki) lub mąki migdałowej
200g cukru pudru 3 szt. białka
50 g cukru drobnego
1 opak. barwnika spożywczego Dr. Oetkera
KREM
250ml śmietanki 30% tł. schłodzonej
1 opak. kremu do tortów i ciast o smaku waniliowym, Dr Oetkera
Sposób przygotowania
Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Mąkę migdałową (lub zmielone migdały) wymieszaj bardzo dokładnie z cukrem pudrem. Białka umieść w misie i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Gdy piana zacznie nabierać sztywności, ciągle ubijając, dodawaj stopniowo barwnik spożywczy do uzyskania pożądanego koloru. Do ubitej masy dodawaj w dwóch turach mąkę migdałową z cukrem pudrem, delikatnie i dokładnie mieszając szpatułką, aż do osiągnięcia konsystencji bardzo gęstej śmietany. Masa nie może być za gęsta ani zbyt rzadka (rozlewająca). Gotową masę przełóż do woreczka i wyciskaj na papierze porcje o średnicy ok 2,5 cm. Następnie pozostaw je w temperaturze pokojowej do wysuszenia, na ok. 30- 60 min. (w zależności od wilgotności powietrza w pomieszczeniu), aż ich powierzchnia będzie sucha i nie przyklei się do palca, gdy jej dotkniesz.
Pieczenie
Wysuszone makaroniki wstaw do piekarnika. Czas pieczenia: ok 8 - 12 min. Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 st. C. Ciasteczka muszą być upieczone, ale nie mogą się zarumienić z wierzchu. Upieczone makaroniki wyjmij z piekarnika i pozostaw na ok. 10 min. na blasze, a następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Krem Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów waniliowy i ubijaj całość mikserem przez chwilę na niskich obrotach, a potem przez ok. 3 minuty na najwyższych, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem przełóż do woreczka, wyciskaj na płaską stronę ciasteczka i przykryj drugim. Czas pracy: 40 min Czas pieczenia: 8 min.
Dziękuję wolontariuszkom za pracowitość i szlachetne serce! Uzyskany dochód przeznaczamy na wsparcie poszkodowanych ze Strefy Gazy (teren wojny pomiędzy Izraelem a mieszkańcami tego przygranicznego terytorium) oraz na zakup materiałów opatrunkowych, akcja „Opatrunek na ratunek”.
Autor: opiekun SKW - Małgorzata Olesiak
Rejestr zmian podstrony
Informację wprowadził(a): Renata Druszcz (2024-06-20 21:32:07)
Liczba odwiedzin: 14768
Informację wprowadził(a): Renata Druszcz (2024-06-20 21:32:07)
Liczba odwiedzin: 14768
Banery dolne
Galeria zdjęć
Nasza galeria